Borotválkozás kisokos

A borotválkozás az egyik legelterjedtebb formája a szőrtelenítésnek, azonban koránt sem biztos, hogy a legjobb. Hatékonyságát rengeteg tényező befolyásolhatja, akár az erő, amit kifejtesz a borotvára, a pengék kopása, és még bőrirritációt is okozhat. Mire kell figyelned, hogyan kerülheted el a pirosodó, kiütéses bőrt?

4 tanács, amire ügyelj borotválkozáskor

1.      Ne felejts „puhítani”!

Természetesen itt nem az elfoglalt pozíciódról beszélünk, vagy éppen arról, hogy meg kell előtte győznöd magad, hanem a szőrszálak puhításáról.

Mindenképp használj a felületre habot, de remek megoldás lehet a gél, vagy olaj. Sőt, ha pont kifogytál otthon bármelyikből, használhatod a hajbalzsamod is. Nem lesz olyan látványos, de hasonlóan hatékony. Ezek a szerek puhábbá teszik a szőrszálakat, ami mellé párosul, hogy remekül hidratálják a bőrt, így megelőzhetővé vállhatnak a sérülések.

Ne feledd, hogy a bőrtípusodhoz megfelelő fajtát válassz!

2.     Adj időt a folyamatnak!

Sok esetben nem kívánt eredményt hozhat, ha elsieted a borotválkozást. A „legjobb” lehetőség (bár lehet kellemetlen is), ha csak kihagysz pár szálat, de a túlzott gyorsaság sérülést is okozhat, amely akár komoly problémákat, esetenként még kórházi látogatást is eredményezhet.

A nagy sietségben nem figyelsz az egyenletességre, amely a pár kihagyott szőrszálon felül még túlzott, vagy épp túl gyenge nyomást helyezel a bőrfelületre, amitől növeled a sérülés kockázatát.

3.   Cseréld a borotvát!

Nem is kell igazán kifejteni, miért fontos gyakran cserélni a borotvát. A két legfontosabb ok a higiénia, és a veszélyforrás.

Akármennyire ártalmatlan, mégis pengékről beszélünk, amelyek kopás után nem vágnak, hanem roncsolnak, ami kiváltképp igaz lehet a bőrödre is.

A gyakori borotva cserélés költséges megoldás, de így megelőzhető több baktérium szaporulata is a pengék között.

4.   Figyelj a bőrődre!

A legérzékenyebb eleme a borotválkozás folyamatának a bőröd. Előtte, közben és utána is kiemelten kell rá figyelned.

Előtte érdemes lehet simábbá tenni a bőröd. Mindenképp egy alapos mosás legyen az első lépés, de egy tonikos tisztítás is rendkívül hatékony lehet, vagy épp egy kiadós tusolás. A hámlasztás is remek megoldás, így 100%-ban eléred a kívánt, sima bőrt.

Borotválkozás közben a legtöbb, amit tehetsz, hogy odafigyelsz, és nem sieted el.

Utána hidratáld a bőröd, hiszen meg lett dolgozva, kell neki a pihenés. A hidratálás csökkenti az irritáció kockázatát, segít a felületnek visszanyerni a rugalmasságát, így az esetleges sebek gyógyulását is felgyorsítja.

Borotválkozás utáni irritáció, és mit tehetsz ellene

A borotválkozás utáni bőrirritáció a tested bármely pontján jelentkezhet, független a felület érzékenységétől, vagy vastagságától.

Kiváltó okai leggyakrabban, ha nem használunk semmilyen szert, amely hidratálja a folyamat közben a bőrt, és puhítja a szőrszálakat (például borotvahab), túl gyors borotválkozás vagy éppen életlen borotvapenge. Elkerülhető a bőrirritáció, ha nem a növési iránnyal ellentétesen vágjuk a szőrt.

Tulajdonképpen mondhatjuk magunkat szerencsésnek is, hiszen sokat nem kell találgatni, hogy megjelenik-e a bőrünkön, borotválkozás után pár perccel már érezhető is lesz a bőrön a különbség és elkezd pirosodni a felület.

Okozhat bőrpírt, kiütéseket, pattanásokat, de a szőrbenövés is emiatt jelentkezhet. Ezutóbbi úgy alakul ki, hogy a szőrszál a vágás hatására egy visszafele forduló ívben kezd el nőni, végül teljesen a bőr alá nő, a bőrön található baktériumokat a folyamat közben behúzza a bőr alá.

Mit tehetek ellene?

Ha már nem tudjuk megelőzni a bajt, akkor enyhíti a bőrirritációt, ha hideg törlőkendőt, vagy hidratálókrémet helyezünk az érintett területre. Működhet az aloe verás gél használata, amely például a leégés esetén is segít (a tünetek hasonlóak), de kiváló megoldás a teafaolaj is.

A megelőzés a legjobb, így érdemes puhítani előre a bőrt, after shave kenőcsöket használni. Ilyenkor érdemes arra figyelni, hogy az illatanyagokat és az alkoholt kerüljük ezekben a szerekben, ezek pont ellentétes hatást válthatnak ki.

Alternatív megoldás a borotválkozás kényelmetlenségeire

Látható, hogy a borotválkozás nem túl kényelmes megoldás.

Nem elég, hogy bőrirritációt okozhat, még folyton ügyelni kell rá, nem végleges megoldás, és így bizony annyira nem is éri már meg. A szerek, amelyek szükségesek, hogy a bőrt felkészítsük a folyamatra, a borotvák gyakori váltása, a habok, zselék, olajok használata és a hidratálás a végén már nem biztos, hogy egy pénztárcabarát megoldást biztosít a szőrtelenítésre.

Ha a végleges, egészséges megoldást keresed, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot, segítünk a döntésben a lézeres, végleges szőrtelenítésben.